Ja fa més de 75 anys que l’Orquestra Rosaleda corre pel nostre pais…

 

L’Orquestra Rosaleda és una formació musical amb una llarga i prestigiosa trajectòria de més de 75 anys, que ha actuat per tot Catalunya i l’estranger, oferint sardanes, concerts i balls en tots els estils i amb un segell molt personal. En aquesta secció volem retre homenatge als gairebé dos cents músics que han format part d’aquesta gran família al llarg de la seva història, des dels seus orígens a Sallent fins als nostres dies. Aquí trobaràs les seves fotografies, que ens ajudaran a conèixer millor la seva trajectòria i el seu llegat.

 

HISTÒRIA

L’Orquestra Rosaleda neix l’any 1945 quan un grup d’amics, vuit en total, estaven estudiant a l’Escola de Música de Sallent (Bages). En aquell moment, n’era  mestre i director  en Guillem Viñas. Ell, a més d’ensenyar els conceptes fonamentals de llenguatge musical als seus alumnes i d’iniciar-los en el difícil  art de tocar un instrument, els va empènyer a formar una orquestra, batejada en aquell moment  com  “Conjunto Rosaleda”. Aviat passà a ser l’Orquestra Rosaleda, nom que ha conservat fins a   l’actualitat. Al llarg d’aquests 75 anys, ha continuat difonen la música i la cultura popular arreu de les terres catalanes i gaudint de prestigi des dels seus orígens.

“El Conjunto Rosaleda” es va presentar a Sallent el dia de Corpus, 1 de juny de l’any 1945, durant la festa de  Les Enramades, una de les festes més assenyalades del poble de Sallent. L’esmentada orquestra va ser l’encarregada d’animar el ball. 

Les primeres actuacions es van fer a  poblacions properes com: Artés, Manresa, Berga i a moltes de les colònies tèxtils de la conca del Llobregat. Normalment feien música de ball a les tardes dels diumenges, però, de mica en mica, van començar a tocar en festes majors i en actes importants dels pobles de la Catalunya central.

Malgrat que els seus components treballaven en altres professions, això no impedia que, durant la setmana, trobessin un parell de vespres per assajar i poder preparar l’ampli repertori que una formació d’aquestes característiques ha de portar preparat: peces de concert, balls de saló, cançons de moda,…

L’any 1952, set anys després de la formació de l’orquestra, els músics van optar per convertir-se en una Cobla-orquestra, amb la complexitat que això comportava. Els músics havien de tocar més d’un instrument ja que els instruments de cobla no són els mateixos que es fan servir per tocar música de concert o de ball. Això suposava una dificultat afegida donat que en aquella època no era fàcil trobar professors especialistes de tots els instruments necessaris. També el repertori havia de ser més extens i variat: peces de concert, balls de saló, cançons de moda, musica catalana, sardanes, peces religioses,… Els pobles els llogaven per la festa major i l’actuació havia de ser completa: ofici, sardanes, concert i ball de tarda i nit.

Una altra dificultat, segurament la més gran, en fou el transport. Era una època que traslladar-se d’un lloc a l’altre  no era gens fàcil i menys en una zona on les vies de comunicació eren insuficients  i les que hi havia eren deficients  tan pel seu traçat i amplada com pel seu estat de conservació. Moltes vegades, havien de desplaçar-se en tren  o en una furgoneta que anava plena fins a la bandera, comptant que s’hi encabien músics i instruments.

A partir de la dècada dels seixanta, la formació es consolida. De mica en mica, es dóna a conèixer a poblacions cada cop més importants i també més allunyades. El nombre d’actuacions creix i també la qualitat dels músics que formen la cobla-orquestra.

A partir dels anys noranta, es produeix un relleu generacional. Alguns dels components, que formaven part de l’orquestra des dels primers anys, comencen a donar pas a una nova fornada de músics joves, preparats i amb il·lusió. Es combina l’experiència i l’energia, i la Cobla-orquestra Rosaleda passa a ser una de les formacions més conegudes i prestigioses del món musical a Catalunya.?

Aquesta cobla-orquestra al llarg de tota la seva trajectòria, ha intentat mantenir un bon nivell musical passant per moments dolços i no tan dolços. 

Actualment, la componen 13 membres: 10 músics instrumentistes i 3 cantants. Avui, igual que ahir, segueixen portant la seva música  a poblacions de tota la geografia catalana per amenitzar tota mena de festes i actes. Així ho han fet ininterrompudament uns dos-cents músics, majoritàriament de la Catalunya central, aquests últims 75 anys.